Obsah

Rokytnická medovina

Rokytnická medovina s lipovým květem a legendou

Rokytnická medovina je v prodeji v Informačním středisku v Rokytnici  Orlických horách
Láhev Spirit 0,5 l 135,- Kč
Láhev Belvedere – dárková láhev tzv.  „pistole“, zakorkovaná a zavoskovaná 0,5 l 165,- Kč
Placatka 0,2 l   65,- Kč
Volná medovina vhodná k rozlévání a ohřívání 1 l 200,- Kč

    

Proč právě s lipovým květem?

Na okraji Rokytnice směrem k Novému dvoru se můžete projít památnou lipovou alejí, na znaku města je vyobrazena lípa se šplhajícím medvědem, kterého přilákala vůně včelího medu z dutiny stromu – to jsou indicie, které přispěly ke vzniku zlatavého lahodného moku.

Rokytnická medovina s lipovým květem patří do skupiny přírodních medovin. Při její výrobě nebyly použité žádné umělé látky – je bez barviv, aromat, kyselin, uměle vyrobeného lihu. Její chuť je pouze z medu a lipového květu. Jde o unikátní medovinu, která je vyráběna pouze pro město Rokytnici. Na jejím vývoji a přípravě se podíleli zástupci města a společnost Medovinka Hlinsko, která produkuje nejvíce druhů medovin v České republice. Použité suroviny a motiv na etiketě vycházejí z tradic a legend malebného městečka, které je bránou Orlických hor.

Medovina má tu výhodu, že je v rozumné míře zdravým nápojem, při kterém můžete posedět s přáteli, ale také jako „horká“ vás zahřeje v zimním období, kdy si ji vychutnáte po návratu z běžecké stopy nebo přímo ve ski areálu sjezdařských tratí.

 

 

Co je to medovina?

Medovina je výborný a lahodný nápoj z medu, vody a případně dalších ochucujících surovin. Její mocnou a tajemnou sílu poznali již dávní Keltové, je zcela určitě nejstarším evropským alkoholickým nápojem. Po tisíciletí byla společně s pivem zastoupena na všech hodovních stolech. Teprve s příchodem vína začala postupně její konzumace klesat. V moderní době pak byla nahrazena levnějšími víny nebo lihovinami s lihem vyrobeným z obilí.

Princip výroby medoviny je poměrně jednoduchý a je podobný výrobě vína. Med se v daném poměru rozředí vodou a tento vzniklý roztok se většinou vaří. Do zchladlého roztoku se pak přidá živná sůl a speciální kvasinky a roztok se nechá kvasit. Po vykvašení vznikne v podstatě medové víno, které se dosladí a dochutí. Medovina bývá kvalitnější a mnohem dražší, pokud se na slazení medoviny použije výhradně med, většinou se ale používá cukr, což nijak výrazně nesnižuje kvalitu medoviny a zároveň ji činí finančně dostupnější.

Medovina se ochucuje buď během výroby přidáním různých bylin nebo až na konci výroby přidáním aromat nebo extraktů. Zvláštností mezi medovinami jsou melomely. Takto se označuje skupina medovin, do které byla přidána ovocná šťáva. Melomela je nápoj východních Slovanů a jde o nápoj naprosto specifické a jedinečné chuti.

Mnoho výrobců v současné době používá při výrobě medoviny barviva, kyseliny, líh, vyrobený jiným způsobem než vykvašením medu. Medovinu velmi přeslazují řepným cukrem. Často postupují i nezákonně a degradují tak tento starobylý a lahodný nápoj. Původní medovina má světle až tmavě žlutou barvu, není kyselá ani hořká, má příjemnou chuť po medu a případně dalších surovinách, neobsahuje přidané kyseliny a neměla by být „hustá“ po řepném cukru. Medovina má podle zákona obsahovat 10 – 15 % alkoholu, nápoj nad 15 % alkoholu nesmí být označován jako medovina.

Rokytnickou medovinu s lipovým květem si můžete zakoupit v Městském informačním a kulturním středisku v Rokytnici nebo u vybraných prodejců ve městě a okolí.